Tämä maanantaiehtoo oli kovasti vilkas. Oli valtuustoa, kuorolauluharjoituksia ja vielä illan päätteeksi piti viimeistellä tammikuun laskutusta Linjakkaassa.

Illan valtuustoasiat oli taputeltuna varsin pikaisesti. Ainoastaan kunnantalon tontin hinta-asia herätti keskustelua. Ja lopputulokseksi tulikin se, että asia palautettiin kunnanhallitukselle. 80,- euron neliöhinta tontilla on kohtuullisen iso. Tontin hinnaksi olisi tullut lähes 800.000,- euroa (n. 10000 neliön tontti). Siitä lohkeaisi aika iso lisähinta rakennettaville asunnoille pelkästään tontin hintana.

Loppuosa kokouksesta meni valtuustoaloitteiden merkeissä. Kokoomusväki oli niitä jälleen kovasti väsännyt. Selvästi tehdään paikallista vaalityötä Mertsille. Valtuuston loppuosan huipennuksen oli laatinut Lehtisen Jouko, joka oli onkinut Nyystin Tapion ja Lapiolahden Päivin poissaolotietoja kokouksista ja nostatti jälleen erottamisasiansa tästä näkökulmasta valokuvaan – niin tosiaan valokuvaan. Kyrönmaan päätoimittaja Erkki Tuori oli nimittäin näpsimässä valokuvia, kun Jouko asteli fläppitaulun eteen ja piirsi hieman hermostuneen oloisesti kolme riviä taululle. Ilmeisesti Jouko oli Erkille asiaa jo valmistellut - niin sujuvasti kuvaamiseen siirryttiin. Niin - fläppitauluaiheina olivat; Joukon poissaolot, Tapion poissaolot ja Päivin poissaolot. Aloituksena oli räväkkä television ajankohtaisohjelma, jossa oli mukana Suomenmaan päätoimittaja ja Nuorisosäätiön joku virkailija. Vastapuolella olivat toimittajat Pekka Ervasti ja Iltasanomien naistoimittaja. Toki Suomenmaan edustaja oli hieman ahdingossa, kun ohjelman vetäjä Jan Andersson hieman tiukemmin ahdisteli hankalilla kysymyksillä. Eikä parempaa kuvaa saanut Nuorisosäätiön edustajankaan sanomisista. Jotenkin se oli kiemurtelua tosiasioiden edessä.

Mutta tämän asian nostaminen esiin valtuuston kokouksessa ei oikein sopinut vertailukohdaksi Nuukalämmön mainoksiin vaalien yhteydessä. Nuorisosäätiö on tukenut keskustalaisia ministeritason vaikuttajia, kun taas Nuukalämmön ”isoista” rahavirroista ovat nauttineet lähes kaikki laihialaiset puolueet, Vasemmistoliittoa lukuunottamatta, ja todennäköisesti sekin olisi tukensa saanut, jos olisi sitä hakenut. Myös perussuomalaiset ovat saaneet tukea, ilmeisesti Vistbackan vaalityöhön. Nuorisosäätiön säännöt, ainakaan asiasta haastatellun professorin mukaan, eivät anna mahdollisuutta poliittisen toiminnan tukemiseen. Nuukalämpö sen sijaan voi mainostaa parhaaksi katsomissaan tiedotusvälineissä ja lehdissä.

Näiden asioiden nostaminen uudestaan parrasvaloihin on ”aika erikoista”, käyttääkseni Jouko Lehtisen omaa sanontatapaa. Tietenkin tässä käydään perussuomalaisten vaalikampanjaa, mutta nyt jo hieman epäilyttävin asein. Jouko itse on monesti sanonut, että ei pitäisi liata omaa pesää ja levittää huonoa kuvaa Laihiasta. Mutta mitäpä muuta tämä nyt sitten on – kysyn vain. Lisäksi kun asiaa pengotaan tällä asenteella, antaa se kuvan politiikan teosta sen kaikissa muodoissa likaisena ja kavahdettavana. - Mutta tätä työtä se Lehtisen Jolekin antaumuksella tekee.

Loppuillan puhteena oli sitten kuoron harjoitukset, joissa ehdin kuitenkin olla toista tuntia. Aivan uutta ja tuntematonta Beethovenin teosta siellä harjoiteltiin. Haastetta se antaa laulamiseen - hyvä niin!