Oikeastaan presidentin esiintyminen MTV-haastattelussa n. niikko sitten herätti mielessä yhtymäkohtia eräisiin Suomen ja tietyn ”Make America Great Again” -miehen lehdistötilaisuuksiin. Trumphan on täysin oma lukunsa näissä yksinpuhelutilaisuuksissaan, joissa hiemankin Trumpin toimintaa kyseenalaistavia kysymyksiä esittävät toimittajat mitätöidään fake-newsien edustajiksi ja ohitetaan kysymykset joko haukkumalla tai pyytämällä seuraavaa kysymystä. Ja joskus kutsutaan taustalla seisovat mahdolliset ”asiantuntijat” parilla sanalla vahvistamaan presidentin käsityksiä – saaden välillä ystävällisen taputuksen selkään (hyvinhän sinä selviydyit!). Musta plankki vain kielenpäässä vilahtelee lausuntoa antaessa. Viimeisin episodi tänään, kun tiedotuksen tueksi oli valmistettu muutama propagandafilmin pätkä Trumpin uroteoista koronaviruksen torjunnassa!

Jos muistetaan, niin Sipilähän lähes ensitöinään pääministeriksi päästyään hankkiutui YLE:n johdon avustuksella pitämään kansalle ”yhdessä veneessä olemis” -puheensa. Puheessa maalailtiin tulevaa vaikeaa hallituskauden jaksoa, jonka mukaisesti Sipilä myös vaati kansalta uhrimielialaa. Verta, hikeä ja taloudellista kovaa aikaa, uhrauksia yhteisen hyvä vuoksi oli puheen mukaan tulossa. Toivomuksena esitettiin myös, että myös hyvätuloiset osallistuisivat samaan suuntaan soutamiseen. Mutta todellisuus oli toinen, erinäisiltä pienituloisilta ryhmiltä niistettiin etuuksista, mutta esimerkiksi verotuksen epäoikeudenmukaisuuksien oikaisemiseen ei ryhdytty.

Kun persujen kansanedustaja edellisellä viikolla A-talk -ohjelmassa esitti presidenttivetoista koronakriisin hoitoa, niin eiköhän Niinistö ottanut ehdotuksesta kopin. Hänen haastattelunsa MTV:llä ikäänkuin alleviivasi Tavion esitystä, joka kyllä A-talkissa ammuttiin alas (sentään edes ohjelman vetäjän toimesta). Mutta haastattelullaan Niinistö veti kyllä hallitukselta ja hallituksen toimilta mattoa alta, huolimatta siitä mitä hän haastattelussa sanoi. Ajoitus oli todella huono ja hallituksen arvovaltaa murentava. Ja kun on lukenut näitä somen kommentointi -ketjuja (-ketkuja), niin niistäkin päätellen presidentin toimi ei ollut tilanteen kokonaishallinnan kannalta oikea tapa tulla esiin.

Nyt, kun tilanne on ollut todella vaikea, ei pääministeri Marin ole halunnut sellaista areenaa yksin omaan käyttöönsä. Hän ja hänen tiiminsä eli hallitus kokonaisuudessaan on hoitanut asiaa fiksummin. Tiedotustilaisuudet ovat olleet varsinkin naisministereiden osalta asiansa osaavaa ja rauhallista tiedotusta – ilman paniikin tuntua. Ja esimerkiksi näihin myöhemmin syntyneisiin ongelmiin Huoltovarmuusvaraston kanssa on reagoitu nopeasti. On suomalaisten hyvä olla tämän hallituksen ollessa ohjaksissa.