Valtuuston penkiltä ja vähän muualtakin

Korona saapui sitten tänne Pohjanmaallekin uutena aaltona nostaen nyt myös maskit ihmisten kasvoille. Kesällä jo tuudittauduttiinkin hyvänolontunteeseen. Valtuuston kokouksetkin on pidetty isommissa saleissa turvavälit huomioiden. Viimeisimmässä kokouksessa ei tällä kertaa ollut isompia asiota käsiteltävänä. Hyvinvointikuntayhtymän sopimustekstiin hyväksyttiin pieniä muutoksia esitetyn mukaisesti. Oikeastaan mielenkiintoisin oli perussuomalaisten tai sen uuden valtuustoryhmän aloite kunnan omistus -osuuden myynnistä Marja-Pihlajassa. Aloite tuskin johtaa toimenpiteisiin lähitulevaisuudessa, mutta herättää monia kysymyksiä silloiseen päätöksentekoon kunnan päättäessä luovuttaa asumispalveluiden tuottamisen yksityisen ison hyvinvointialan yrityksen tuottamaksi. Miksi perussuomalaiset silloin olivat hankkeen kannalla? Olisiko vaihtoehtona voinut olla toiminta kunnan jatkamana, jolloin kunta olisi totetuttanut palvelun, mutta uusi rakennus olisi ollut esim. Vuokratalojen rakentama? Tällöin asukkaiden vuokran maksutapa ei poikkeaisi nykyisestä, jossa asukkaat maksavat vuokransa erilliselle asuntoyhtiölle.

Ongelmaksi on nyt muodostunut, että Laihialla on alueen muihin vastaaviin toimijoihin verrattuna merkittävästi kalliimmat taksat. Asiassa ihmetyttää se, että koska muillakin alueen toimijoilla on myös melko uutta rakennuskantaa ja asukkaat kaikissa yksiköissä sitä enemmän hoivaa vaativaa väkeä. Tänä päivänä kotihoidon avulla kotona voidaan olla entistä pidempään, vaikka kuntoisuus olisi heikompi. Karkottaako siis Marja-Pihlajan hinnoittelu varsinkin pienituloiset etsimään hoitopaikkaa muualta kuin kotikunnastaan? Ja onko tämä inhimillistä kotikunnassaan koko elämänsä asuneen henkilön ja hänen paikkakunnalla asuvien omaistensa kohdalla. Tuoko loppusuoralla oleva Sote-uudistus jotain muutosta tähän tilanteeseen? Uusi esitys tulee joka tapauksessa puuttumaan myös palvelujen ulkoistamisiin, varsinkin ns. kokonaisulkoistuksiin.

Rahoitusratkaisu on se uuden Soten pullonkaula, joka hiertää myös meitä täällä Pohjanmaalla. Alkuperäiset laskelmat osoittavat Pohjanmaan rahoitukseen ison miinusmerkkisen tuloksen. Nyt sitä on kyllä jo muutettu - ja onneksi tällä asialla on myös RKP:lla vahva intressi. Heille on erittäin tärkeää saada aikaan hyvä rahoitusratkaisu ydinkannatusalueellaan.

Sitten vähän some-maailman synkeämpään maisemaan. Taannoin pääministerin jäädessä mahdollisen korona-altistuksen vuoksi hoitamaan etäyhteydellä toimiaan, ilmestyi mm. fb-sivuille lukematon määrä täysin asiattomia kommentteja. Täältäkin päin eräs toivotus pääministerille oli: ”Toivottavasti on korona ja paha sellainen et tulee keskenmeno ja Suomi edes vähän säästyy noilta paskapäiltä - toivotaan hyvää tautia” - että tällaisia toivotuksia ja lisäksi peukutuksia ja kannustusta kommentille.Kun tällaista tapaa tuolla bittiavaruudessa loppuvat omat sanat. Amerikoissahan tämä on presidentillinen tapa, jota meillä osa kansasta näyttää sokeasti seuraavan.

Onneksi tämä syksyinen väriloisto hieman korvaa syvää mielipahaa. - Ja Kylänpään koulun johtokunnan kokouksen anti herättää pientä toivon kipinää tulevaisuuden suhteen. Laihian koulujen (ilmeisesti myös muualla maassa) toiminta-ajatuksiin on nimittäin kirjattu kaksi erittäin hienoa periaatetta: monilukutaito ja kulttuurinen osaaminen. Antavatko nämä aiheet oppilaille oikeasti eväitä luovia nykyisessä lyhytjännitteisessä some- ja mediamaailmassa sekä alati muutoksessa olevassa, niin kulttuurisessa kuin fyysisessäkin elinympäristössämme? Tulevaisuus on lapsien – olemme tämän päivän teoillamme lapsillemme plateetan velkaa!

Vas.liiton valtuutettu

Raimo O Kinnari

PS. - Ja sitten pieni alkuviikon positiivinen viesti pienituloisille kevään aikana toimeentulotukea saaneille: Oikeisto-opposition kovasti vastustamaa väliaikaista epidemiakorvausta (75,-/hlö) saa lokakuussa 130 000 taloutta! Nykyinen hallitus on tässäkin asiassa pienituloisen suomalaisen asialla.