Erkki Aro oli pahoittanut mielensä, kun kirjoitin hallituksen päätöksestä jakaa ns. väliaikaista koronatukea keväällä toimeentulotukea saaville talouksille. Kysymys ei ollut väitteestä, vaan tosiasiasta. Koronatukea maksettiin nimenomaan niille talouksille, jotka olivat saaneet yhteiskunnan tarjoamaa viimesijaista tukea taloudellisissa vaikeuksissa oleville. Kyse oli niistä henkilöistä ja talouksista, joille tehdyn normaalin toimeetulotukilaskelman mukaan tulot olivat niin pieniä, että tuen saannin ehdot täyttyivät. Kokoomus ja perussuomalaiset vastustivat tätä pienituloisimpia auttavaa tointa. Vaikkakin kokoomus oli vielä lähetyskeskustelussa tukenut korvauksen maksamista! Perussuomalaiset vastustivat, koska joku maahanmuuttajakin voisi saada tukea – siis logiikka on se, että jos joku ryhmä tässä tapauksessa maahanmuutaja saa tukea, ei sitä muillekaan tarvitse maksaa! Kyynistä laskelmointia, mutta onhan puheenjohtajansa Halla-aho sanonutkin (2017), että työttömyys- ja sosiaaliturva ovat yhteiskunnan luksustehtäviä.

Yritykset ja yrittäjät ovat saaneet tukea koronan aiheuttamiin vaikeuksiin monen kanavan kautta mm. kunnilta on voinut hakea yksinyrittäjätukea. Ely-keskusten kautta ovat 1-5 henkeä työllistävät yritykset saaneet hakea tukea, mutta esimerkiksi tällä alueella Vasekin aikaisempien tietojen mukaan tukirahoja on jäänyt käyttämättä. Isommille yrityksille tuen on myöntänyt Business Finland, jonka myöntämistä tuista on myös ollut rajuakin keskustelua siitä, ovatko ne kohdistuneet oikein.

Tässä vielä pari lainausta asianomaisen eduskunnan valiokunnan mietinnöstä: ”Ehdotetulla väliaikaisella epidemiakorvauksella tuetaan yhteiskunnassa taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevia henkilöitä ja perheitä tilanteessa, jossa covid-19-epidemiasta johtuvat rajoitustoimet ovat aiheuttaneet ylimääräisiä kustannuksia. Tuen piiriin kuuluvat perustoimeentulotukeen rajoitustoimien aikana oikeutetut henkilöt, jos he edelleen ovat perustoimeentulotuen saajina kuluvana syksynä”. Ja toinen lausuma: ”Valiokunta pitää tärkeänä, että jatkossa epidemian jatkuessa ja taloudellisen tilanteen mahdollisesti heikentyessä kiinnitetään huomiota eri tukimuotojen kohdentumiseen ja kattavuuteen. Valiokunta pitää kuitenkin ehdotettua epidemiakorvausta tarpeellisena ja sen kohdentamista kaikkein heikoimmassa taloudellisessa asemassa oleville perustoimeentulotuen saajille tässä tilanteessa tarkoituksenmukaisena.”

Tässä haastavassa tautitilanteessa on siis tehty merkittäviä päätöksiä niin yksittäisten kansalaisten kuin yritystenkin auttamiseksi. Lisäksi aikaisemmin on jo purettu epäoikeudenmukainen ja nöyryyttävä aktiivimalli. Pienimpiä eläkkeitä ja perusturvaa on korotettu, tasa-arvoinen oikeus varhaiskasvatukseen on palautettu kaikille lapsille ja päivähoidon ryhmäkokoja on pienennetty.

Kun Soteenkin saatiin eteenpäinmenon mahdollistava ratkaisu, voidaan sanoa, että hyvällä tiellä ollaan tasa-arvoisemman tulevaisuuden puolesta.