Näitä nettiajan uusia ilmentymiä, blogeja, ei ole tullut juuri luettua, mutta vanha kirjoitusvamma rupesi kuitenkin hieman vaivaamaan, joten koetan lisäharjoittaa sitä lyhyillä mietteillä päivän aiheista.

Minulla oli tänään vuoro lukea paikallislehti Kyrönmaan näkövammaisille tarkoitettu nauhoitus kasetille. Lehdessä aloitettiin kyrönmaalaisten kansaedustajaehdokkaiden haastattelut. Oman haastatteluni lisäksi oli tehty juttu ylistarolaisesta nuoresta naisehdokkaasta Hanna Pohdosta. Hänen haastattelustaan jäi mieltä kaivertelemaan lausuma siitä, että nuorista niin suuri osa kouluttautuu korkeakouluissa - siis ylikouluttautuu. Minusta koulutus on oikeus, jonka yhteiskunnan tulee tarjota kaikille tasapuolisesti. Yhteiskunta ja sen vaatimukset kasvavat koko ajan. Siksi on hyvä, että nuoret kouluttautuvat – ja myös vanhemmat. Tänä päivänä voi ammattia joutua vaihtamaan useampaan kertaan työuransa aikana. Tällöin hyvä koulutustausta auttaa nopeammin ammatinvaihtoon.

Pääministeri Matti Vanhanen käsitteli taannoisessa kannanotossaan yliopistojen lukukausimaksuja esittäen lukukausimaksujen käyttöönottoa. Minusta se on käsittämätön kannanotto keskustalaiselta poliitikolta. Koulutukselle ja sivistyksen omaksumiselle ei saa olla ainakaan rahallisia esteitä – tiedän sen itse, kun nuoruudessani jouduin opiskelemaan keskikoulussa vapaaoppilaspaikalla. Silloisessa elämäntilanteessa ei ollut mitään mahdollisuutta jatkaa opintoja, vaikka haluja ehkä olisi ollutkin. Opiskeluun tulee olla universaali oikeus - myös ulkomailta tuleville muiden maiden ja varsinkin kehitysmaiden opiskelijoille.