Verotukseen oikeudenmukaisuutta

Vaaliavauksessani käsittelin useita niin alueellisia kuin tämän päivän poliittisen tilanteen kysymyksiä. Keskityin kuitenkin pääosin yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden kysymyksiin.
Verotus on yksi tärkeimmistä oikeudenmukaisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentamisessa. Tässä mielessä nykyisen hallituksen toimet saavat todella huonon arvosanan. Varallisuusveron alentaminen oli yksi esimerkki vääristä arvovalinnoista. Niille annetaan, joilla jo on. Varallisuusveron alentamiseen kuluvalla rahalla olisi voinut esimerkiksi nostaa kansaneläkkeitä, opintotukea ja lapsiperheiden tukia tai parantaa työttömyysturvaa. Näin toimien olisivat rahat päätyneet kulutuksen myötä kiertoon ja näin parantaneet työllisyystilannetta. Nyt ne varat todennäköisesti lähtevät osake- ja keinottelutalouden kiertoon.
Hallitus olisi voinut myös tehdä päätöksen elintarvikkeiden arvolisäveron alentamista. Se toteutettuna siten, että veroa pudotettaisiin 17:sta kahteentoista prosenttiin merkitsisi tuntuvaa helpotusta pienituloisille. Kuluttajahinnoissa se merkitsisi toteutuessaan reilua alennusta. Yrittäjänäkökulmasta alentaminen tarkoittaa sitä, että pienille ruokapalveluja tarjoaville yrityksille on vastaavasti alennettava myynnistä perittävän arvonlisäveron prosenttia, jolloin alennuksella voisi olla myös työllistävä vaikutus.

Työllisyystilanne on tilastolukujen valossa parantunut – ja siihen hallituskin on esittänyt tyytyväisyytensä. Parempien lukujen takana on kuitenkin karu todellisuus; kansantaloudessa tehdyt työtunnit ovat vähentyneet. Eli pitkäkestoiset työsuhteet ovat kansantalouden kirjanpidossa muuttuneet pätkätöiksi. Ja siitä saatavalla palkalla ei tämän päivän yhteiskunnassa ole mahdollista elää. Tulonjakotilastoissa tilanne näkyy kasvavina pääomatuloina suhteessa ansiotuloihin.

Avauksessani puutuin myös Vaasan radan sähköistysasiaan vaatien, että sähköistyksen lisäksi tulee tehdä toimenpiteitä, joilla turvataan radan käytön kasvu niin henkilö- kuin tavaraliikenteessäkin. Kyrönmaan alueen hankkeista nostin esiin myös Laihian aseman ohikulkutien, joka toteutuessaan merkitsee kaavallisesti tärkeää muutosta Laihian kirkonseudun asemassa vaikuttaen myös rataliikenteen ratkaisuihin.