Yleisimmät vaaleihin liittyvät teemat lehtien palstoilla ovat ihmisten jokapäiväisen toimeentulon ongelmat sekä terveyden ja vanhustenhuollon tämänhetkinen tila. – Ja verohelpotukset, jotka eivät enää olekaan suhteessa edellisten, nopeasti kasvavien tarpeiden kanssa. Keskustelua ei ole juurikaan käyty ilmasto- tai ympäristöasioista. Asioista, joilla saattaa olla lyhyelläkin ajanjaksolla todella dramaattiset vaikutukset elämiseemme ja olemiseemme täällä maapallolla. Pääministeri reagoi EU:n ministerivaliokunnan päätöstä kasvihuonekaasupäästöjen 20 prosentin  vähentämistä, ilmoituksella, että se veisi jopa 60 000 työpaikkaa Suomesta. Ja joku Kauppalehden kirjeenvaihtaja kirjoittaa, että "kannattaako maailma pelastaa hinnalla millä hyvänsä".  Pelastuivatko Suomen työpaikat, kun tavoitetta Suomen osalta hieman hellitettiin?<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Hyvin monet tutkimukset; merkit luonnon tasapainossa ja varsinkin meriympäristössä  osoittavat kuitenkin vääjäämättä, että ilmastonmuutos on todellinen – ja sen vauhdittaja on ihminen toimineen ja erilaisine päästöineen. Siksi Suomessakin tulisi ryhtyä toimiin – ei uusien ydinvoimaloiden perustamiseen, vaan energiansäästön ja puhtaamman energian käyttöönoton edistämiseen. Tiede- lehti esitteli taannoin erilaisia "puhtaita" energian tuottomuotoja ja totesi, että Suomessakin on varsin vähän hyödynnetty sitä suurinta mahdollista energian lähes ilmaista tuottajaa eli aurinkoa ja aurinkovoimaa.

Todennäköisesti ihmisen toimenpiteet ilmastonmuutoksessa ovat myöhässä, mutta parempi myöhään kuin ei laisinkaan. Joka tapauksessa maapallon asukkaita tullaan lähitulevaisuudessa koettelemaan erilaisilla ilmaston ääri-ilmiöillä niin kuivuudella, ylenmääräisellä sateella ja myrskyillä. Eikä napajäätiköiden sulaminenkaan ole mielikuvituksen tuotetta, vaan reaalista arkipäivää, joka vaikuttaa merkittävästi myös meidän ilmastoomme ja elämän olosuhteisiimme täällä pohjoisessa.