Vaalivalvojaiset takana – vaalitulos selvillä. Ennen kahdeksaa kirjoittelin, että oma tunnelma odottava – vaalituloksen osalta odotuksia ei sen kummemmin ole. Lähtökohtana on ollut Lehtiön Hannun edellisvaalien 198 ääntä ja omat 102 kunnallisvaaliääntä. Odote n. 350 – optimi n. 500. 

Ennen vaalituloksen julkistamista haastateltiin muutamia ehdokkaita. SDP:n ehdokas Guzenina ilmoitti pyrkivänsä saavuttamaan vain omia tavoitteitaan – siis puolueen tavoitteet tai muiden menestyminen ei ollut hänelle tärkeää. Kuvaako tämä yleisesti työväenpuolueeksi luettavan puolueen kansanedustajaehdokkaiden kantoja – ollaanko vaaleissa vain yksilöinä ajamassa omia tärkeitä asioita?


Oma äänimäärä kasvoi sitten lukuun 366, siis lähellä sitä, mitä ennakkokaavailuissa odotinkin (352). Laihialla keräsin hyvän potin (243 ääntä) – ja Vasemmistoliitto kokonaisuudessaan yli 350 ääntä – selvästi enemmän kuin esimerkiksi perussuomalaiset. Näillä äänimäärillä lisäpaikka kunnallisvaaleissa on enemmän kuin todennäköinen, kunhan ehdokasasettelussa saamme muutaman ehdokkaan lisää.


Vasemmistoliiton odotettu eduskuntapaikka Vaasan vaalipiirissä jäi sitten vain 50 äänen päähän. – Harmittaa tavattomasti, olisiko jotain voinut tehdä vielä toisin? Oma näkemys on, että lisärahalla olisi paikka tullut – siis esimerkiksi reilusti enemmän omakohtaista mainostusta. Toisaalta on selvää, että Juha Mieto vei runsaasti meidänkin ääniä ja nukkuvien puolueeseen on kuulunut selvästi enemmän vasemmiston kannattajia, koska äänestysprosentti laski selvästi. Mieleen on tullut myös se, että Vasemmistoliitosta vasemmalle olevien voimien äänet olisivat taanneet paikan Vasemmistoliitolle, nyt viimeinen paikka meni kokoomukselle. – Ironisesti voisikin kysyä, että toteuttaako se parempaa vasemmistolaista politiikkaa kuin Vasemmistoliitto?
Valtakunnan mitassa tuli Vasemmistoliitolle tappiota 2 paikkaa ja ääniprosentti selvästi alaspäin, myös gallupit ennustivat selvästi eri tuloksen kuin varsinainen vaalitulos oli. Nyt kun kokoomus voitti selvästi, ja SDP hävisi, niin todennäköisesti on tulossa porvarihallitus. Seuraukset peloittavat – Ruotsin malli kertoo mitä saattaa tapahtua. NATO –kysymyskin todennäköisesti nousee agendalle. Verohelpotusten linja todennäköisesti jatkuu – mitä se merkitsee palveluille. Onko vaalitulos signaali palveluiden yksityistämiselle?
Mutta elämä jatkuu - ja työ niiden samojen asioiden puolesta, joita omassa vaalikampanjassain olen lupautunut ajamaan. Siis positiivisella mielellä eteenpäin!