Pitkästä aikaa tännekin jotain - eli valtuuston 22.6.2009 pidetyn kokouksen valtuustoryhmäpuheenvuoroni, jossa mietiskelin asioita täältä "maalta" nähtynä.

Kunnan vuoden 2008 loppuluvut ovat reilusti plussan puolella.  Tulos on moneen muuhun kuntaan nähden erinomainen. Verotulojen kasvu selittyy ainakin osittain kasvavalla kuntaväestöllä ja vetovoimaisella Vaasan teollisuudella, jota ei lama ainakaan vielä ole päässyt merkittävästi puraisemaan. Erikoissairaanhoidon kustannusten kurissa pitäminen on ollut toinen tekijä hyvää tulokseen pääsyssä – se on sektori, johon olemme itsekin pystyneet jonkin verran vaikuttamaan.

Hyvät valtuutetut, vanha valtuusto jätti meille tällaisen kohtuullisen hyvän perinnön, jota meidän tulisi pyrkiä vaalimaan, vaikka ajat eivät tällä hetkellä enää olekaan oikein otolliset. Meillä on kuitenkin onni olla tässä Vaasan seutukunnan energiaklusterin auringonpaisteessa, jossa laman pilvet eivät ainakaan vielä ole kokonaan peittäneet taloustaivasta. Joka tapauksessa Laihian työttömyysluvut ovat jo viime vuoden puolelta asti olleet kasvamassa, joten vaikutuksensa sillä jatkossa tulee olemaan Laihiankin verotuloihin.

Kuntauudistus puhuttaa edelleen varsinkin Vaasan päättäjiä, joiden jatkuva viesti ympäristökuntiin on ollut: miksi ette vieläkään ymmärrä parastanne ja liity meihin. Vaasan seudulle tehty kuntaliitosselvitys on vielä työstövaiheessa, mutta ainakin Mustasaaresta on tullut vahvaa viestiä, että selvitys on lähtökohdiltaan jo tarkoitushakuinen. Laihian mukanaolo olisi kuitenkin ollut positiivinen viesti yhteistyöhalukkuudesta. Toisaalta selvitys lienee kuitenkin niin yleisluonteinen, että siitä voi tehdä johtopäätöksiä myös Laihiankin osalta.

Kun on kuunnellut alueen vaikuttajien mielipiteitä esimerkiksi Ikean tulosta Vaasan seudulle, ei ole voinut olla kiinnittämättä huomiota siihen, että Vaasaan tulo on selvästi koettu positiiviseksi asiaksi, mutta jos Ikea rakentaakin rajan toiselle puolelle (50 metrin päähän) Mustasaareen, niin on se vaasalaisvaikuttajien mielestä seudun kannalta huono asia. Vaikka minusta tällaisten Ikea- tai Ideaparkkien tulo Vaasan seudulle on todella huono asia alueen kauppojen ja palveluyritysten näkökulmasta.

Tiestön kehittäminen on toinen asia, jolla on Laihian kunnan näkökulmasta sekä positiivisia, että negatiivisia vaikutuksia. Toisaalta se parantaa kulkuyhteyksiä ja nopeuttaa matkaamista, mutta esimerkiksi moottoritien rakentaminen Laihian ohi merkitsisi Laihian keskustan vetovoiman  hiipumista – ja sitä merkitsee jo esimerkiksi aseman ohikulkutien rakentaminen. Jota edelleen vahvistaisi ison tavaratalon rakentaminen moottoritien varteen. Näillä liikenne- ja kauppojen sijoitusratkaisuilla aikaisemmin kuntaan suuntautuneet rahavirrat kulkisivatkin kunnasta ulospäin.

Valtiovallan viesti Vaasan seudulle on ollut, että Paras-hankkeen mukainen yhteistyö on ollut valtakunnallisesti heikoimpia, kun taas esimerkiksi Seinäjoen seudulla hyvää – eli valtiovallan viesti on luettavissa niin, että tyytyväisiä ollaan vain, kun saadaan suurkuntia aikaan.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöstä Vaasan ja Vähänkyrön kanssa on luottamushenkilönäkökulmasta lähtenyt hyvin liikkeelle, mutta kun kuntalaisilla ollut odotuksena, että esimerkiksi lääkäripalvelut paranisivat, niin siinä eivät kuntalaisten toiveet ole kovin hyvin  täyttyneet. Tuskin Vaasaan liittyminen olisi parannusta tässä kansalaisten palvelujen kannalta erittäin tärkeässä asiassa kuitenkaan tuonut.

Joka tapauksessa liitospaineita niin Vähälläkyröllä kuin Laihiallakin tulee jatkossa olemaan varsinkin, jos valtiovalta kovin pikkutarkasti omia tavoiteasetantojaan tarkastelee. Tässäkin asiassa hyvällä pohjalla oleva talous on yksi merkittävä itsenäisen kunnan elinehto.