Tämä päivä alkoi lupaavasti lumitöillä - edellisillan olin jo päättänyt samoin puuhin. Vuorokauden aikana on tullut jo lähes 30 cm lunta. Saisi jo yläkerran lumitehtaalla olla tämän talven kiintiö täynnä - vaikka taitavat nykyään olla niitä stahanovilaisia... Keskiviikkona oli vähän aurinkoisempi päivä ja niinpä talitiaiset pitivät jo alkavaa kevätkonsertti -harjoitusta. Ti-ti-tyy on vaihtunut nykyaikaan sopivampaan, tekstiviestityyppiseen, lyhyeeseen ti-tyy -lauluun. Lyhyestäkin taitaa se tiaisen virsi olla kaunis. Itse asiassa ilmiö liittyy tähän meidän teknistyneen yhteiskuntamme lisääntyneeseen meluun.  Tämä lienee yksi osoitus siitä miten evoluutio luonnossa tapahtuu. Ympäristön muutoksiin reagoidaan, tässä tapauksessa äänen käyttöä muuttamalla.

Päivän politiikan asioita on pyörinyt kovasti mielessä: kokoomuksen veropolitiikkaa - aluepolitiikkaa – yhteistä kaavoitustako – vai vielä tiiviimpää yhteistyötä, kuntien liitokset – miten palvelut niissä turvataan ylimenokauden jälkeen. Vaasan eteläpuolen kaava-asian esittely Laihialla ja kaupan suuryksikköjen sijoittuminen sinne. Miten käyt lähialueen pikkukauppojen? Tässä yhteydessä on esitetty tutkimustulosta, jonka mukaan vain 7 % laihialaisista kävisi päivittäisostoksilla Vaasassa, vaikka pendelöijiä on kuitenkin monikertainen määrä. Herää kysymys, kuka on kysynyt ja mitä on kysytty, minkälaiselta joukolta on kysytty – taustatieto kyselystä puuttuu kokonaan? Tällaisella hieman epämääräisen tiedon antamisella voidaan sumuttaa niin päättäjiä kuin kuntalaisiakin tekemään virheellisia johtopäätöksiä, kun asiasta keskustelllan ja varsinkin, kun kunnan lausuntoa asiasta laaditaan. Itselläni on hieman toisenlainen tuntuma asiaan. Ostoksilla kävijöitä on enemmän ja toisaalta, ostokset ovat varmaankin suurempia silloin kun siellä käydään – eli jos kävijämäärä on pieni, niin ostoksiin käytetty rahamäärä lienee viikon tarpeisiin nähden aika korkea, jolloin kotipaikkakunnalta ostetaan vain tarvittava lisä, eikä pääostoksia. Lisää mietittävää: kuntaliitosten yhteydessä perustettavat aluelautakunnat – onko niillä mitään virkaa, varsinkaan jos niillä, ei ole budjettivaltaa käytettävinään.

 - Niin ja perussuomalaisten ympäristö-ohjelma, jota Soini Brysselin töiden lisäksi on vaivalla väsännyt, paljastuikin Putkosen Matin jo Metalliliitolle laatimaksi ”tönkköohjelmaksi”, jossa viherpiipertäjät lyödään laudan rakoon. Ei sitä tietenkään aina voi onnistua.