Koska kaupan suuryksikön perustamisesta on paljon keskusteltu niin paikallislehdissä kuin Pohjalaisessakin, niin ohessa hieman lisävalaistusta siihen mitä vaikutuksia kaupan isolla suuryksiköllä on lähialueen (Laihiankin) kauppapalveluille. Vaasan seudulla tehty tutkimus (Vaasan alueen kaupan palveluverkkoselvitys) vuodelta 2006 antaa suuntaviivoja sille, miten palveluiden käytölle tapahtuu, kun uusi kaupan suuryksikkö perustetaan uuteen paikkaan. Tutkimuksen alkuosassa teksti kertoo selkeästi siitä tosiasiasta mistä Laihialla ja lähialueilla muutenkin tulee olla huolissaan: ”Vetovoiman vahvistuessa Vaasan kaupallinen vaikutusalue laajenee ja ostovoimaa suuntautuu Vaasaan nykyistä laajemmalta alueelta”. Jos alueelle siis tulee Prisma ja lisäksi muita kaupan suuryksiköitä, niin niiden liikevaihto tulee olemaan muutaman vuoden kehitysjakson jälkeen ainakin 50 miljoonan euron luokkaa. Kun alueella ei ole odotettavissakaan merkittävää väestön lisäystä (=tulonlisäystä), niin tämä 50 miljoonaa euroa koostuu niin Vaasan kaupungista kuin myös kaikista alueen lähikunnista tulevasta ostosvirrasta. Tämän suuruinen liikevaihto pudottaa kuitenkin niin kaupungin alueella kuin myös lähikunnissa toimivia pieniä kaupan yksiköitä pois. Ne lähipalvelut, joita meidän vanheneva väestömme tarvisisi, tulevat huononemaan. Palveluverkkoselvityksessä asia sanotaan hieman peitellysti; ”mikäli hankkeet toteutuvat, kaupan kilpailutilanne kiristyy ja nykyisten myymälöiden toiminta- ja kehitysedellytykset heikkenevät”. Lisäksi todetaan kilpailutilanteen kiristymisen kohdistuvan voimakkaimmin kannattavuusrajalla ja sen alapuolella toimiviin yrityksiin. Kokoomusministeri Vapaavuori on aivan oikeassa vastustaessaan kaupunkikeskustojen ulkopuolelle rakennettavia isoja kauppakeskuksia.

Lahdessa tehdystä sen alueen selvityksestä löytyy myös valtakunnallisia trendejä kuvaavia lukuja, jotka kertovat kehityksen suunnasta vuosien 2000-2008 välillä. Tutkimuksesta ilmenee, että kun kaupan suuryksiköt lisääntyvät, niin vähenevät pienemmät valintamyymälät (poistuma 489 kpl) ja vielä enemmän väheneminen näkyy kioskien määrän vähenemisenä (poistuma 513 kpl). Kun pienet yksiköt työllistävät suuryksikköihin verraten enemmän, näkyy tämä koko alueen työllisyydenkin näkökulmasta negatiivisena.

Ikean osalta voidaan tietysti miettiä niitä kuluttamisen eettisiäkin asioita niin tuotteiden valmistuksen kuin yhtiön pääjohtajan veropakolaisuuden osalta. Omalta kohdatani voin todeta, että en ole Ikeassa käynyt enkä toista kertaa käy. - Mutta meidän näkemyksistämme huolimatta tämäkin hanke toteutetaan – palvelujen parantamisen nimissä.